Page 16 - Gjutformar och gjutning_Flip PDF
P. 16

134 GJUTNING
Dekorationer
Det  nns  era olika produkter man kan använda för att förändra eller dekorera sina avgjutningar, oavsett vilket gjutmaterial man använder. Med de här produkterna och tillvägagångssätten kan man få resultat som ser ut precis som verklig ålderspatina.
Exempel på dekorerade gipsavgjutningar (från vänster till höger): ärgimitation, terrakottaimitation och alabasterimitation.
Gelcoat
Gelcoat av polyesterharts förekommer som en genomskinlig, lätt rosafärgad gel med en ingående kataly- sator för härdningen. Det icke-rinnande hartset kan användas direkt och penslas på i lager på formens insida (på formar av silikon och gips), det kan även användas på vertikala ytor. (Läs mer
i kapitel 11 Gjutmaterial: polyesterharts, på s. 107).
Metallimitation
• Arbetsmetod. Man kan själv göra sin egen gelcoat genom att tillsätta kiseldioxid (Aérosil) i  n pulverform
i hartset så att den får en krämig konsistens. Tillsätt
Tänk på
Aérosil är väldigt  yktigt och bör därför hanteras försiktigt. Använd alltid en ansiktsmask.
Akrylfärg Ärgimitation
blåa färgen. Eventuellt kan man efter torkningen också stryka på lite metalliskt vax med  ngret (koppar, brons eller guld). Använd tillräckligt mycket vax för att kunna stryka ytan lätt i cirkel- rörelser, torka sedan av så
att enbart den mängd som behövs blir kvar. Låt vaxet torka i cirka två timmar och polera därefter med en ylletrasa.
Tänk på
Var försiktig så att inte håligheterna täpps till eller fylls igen.
Alabaster- eller ljus marmorimitation på gips
• Förberedelser (görs kvällen före). Gör i ordning den mängd naturlig vaxbaserad polish som behövs för avgjutningens storlek. Riv av en bit jungfruvax och smält det i terpentin. Räkna med en del vax till fyra eller fem delar terpentin. Låt det dra i ett dygn.
• Applicering. Täck hela objek- tet med ett eller två lager vit,
lätt utspädd akrylfärg. Låt det torka ordentligt i  era timmar mellan lagren. Vänta ett dygn efter det sista lagret och stryk sedan på den förberedda vax- polishen. Låt ytan torka i minst två timmar och polera sedan med en ylletrasa och talk.
Akrylfärger kan användas på många olika typer av under- lag. Butiker specialiserade på konst- och konsthantverks- material säljer färger som kan användas direkt och som innehåller de tre färger som behövs för ärgimitationer (mörkgrönt, ljusgrönt och ljusblått). Vid de första för- söken är det bra att ha ett föremål av ärgad koppar, mässing eller brons som refe- rens. På porösa underlag och metallunderlag ska man först stryka på en porfyllare eller primer.
• Arbetsmetod. Börja med att stryka på den mörkgröna färgen med en mjuk pensel över hela avgjutningen. Låt det torka i cirka 30 minuter. Måla därefter några reliefer med ljusgrön färg, använd en schablonpensel med korta strån. Torka av penseln på en trasa och lägg på färgen genom att stöppla den över ytan.
När färgen har torkat gör man på samma sätt med den
Tips
Det går också bra att använda färgat vax för att få andra effekter.


   14   15   16   17   18