Bulletinen

Totalt 51 poster
Sida 2 av 11
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
6/3 09:37

NATURLIGTVIS FINNS DET oändligt många användningsområden för alla våra produkter och det är alltid lika roligt att få se bilder av "resultaten"! Dockor har vi nog kunnat visa tidigare, men ingen "nyfödd" bebisdocka i silikon. Här följer en bildsvit vi fått från Nadja Sandqvist fantastiska BB:

Nadja arbetar från grunden med sina dockor och lägger som synes stor vikt vid originalmodellen, anatomin och detaljerna som skapar personligheterna.

 Formtilverkningen sker i flera olika steg. Nadja har sin utprovade metodik.

 Formen för huvudet lossas...

...liksom senare den färdiggjutna kopian i silikon. Vi är stolta över att få leverera material!

Delarna monterade. Redan här en högst personlig liten "varelse" i mjuk silikon. 

Med olika hudtoner och accenter ökar realismen ytterligare. Glansen pudrar hon sedan bort.

Och så: Den färdiga krabbaten i sin rätta miljö!

Det här hantverket är välkänt sedan länge och proceduren innehåller inga hemligheter säger Nadja, som under många år arbetade på teater, med bland annat masker. Det hela är enkel teknik, påstår hon också. Så då får vi väl tro på henne. Tack Nadja för att vi fick se!

Mer att se finns här på Nadjas Facebooksida.

 

på Kinn.com

 

 

 

 

 

 

15/11 20:04

Olle Öqvist - Öqvists finmåleri AB i Boden, fick uppdraget att framställa kopior på så kallade "fanspetsar" till Artilleriregementet i Boden, där major Anders Rönnqvist tagit initiativet till att ett par nya, fräscha "bruksspetsar" skulle framställas. Detta istället för att till vardags äventyra det enda kvarvarande mässingsoriginalet från 1815, som hör till regementet, men också för att skapa ett par. (Vi har fått statligt tillstånd att visa här i Kinns blogg):

Gjutformen, i RTV silikon181 är gjord enligt konstens regler. En halva i taget, först avdelad med en platta av plastellina och sedan gjuts andra formhalvan innan originalet lyfts ur. Notera de viktiga kanalerna för att evakuera luften!

Formdelarna passas ihop och hålls samman, med så där lagom "kläm". Metoden är helt valfri. Bara man inte låter gjuthartsen slippa ut. Den valda gjutmassan är epoxiharts TRD 50, med en gul färgton som "grundkulör". 

Ett tunt gjutskägg som är lätt att avlägsna är bättre än pressa ihop formen för mycket och få deformation.  Hur Olle sedan gick vidare med guldlystern, har jag inte riktigt fått klart för mig, men han har ju en målerifirma, så han kan ju sånt där. 

Nu skimrar de som guld i alla fall. Att presentera "produkten" i egentillverkad, militär "presentask" förtar ju inte precis något av det glansfulla intrycket. 

Vi på Kinn.com är förstås imponerade (Kul också att ha fått äran att (indirekt) leverera till Försvarsmakten.)

 

@kinn.com

8/11 15:41

HÄR BÖRJAR EN formdelning bli klar; plastellinan som ska utgöra gränsen mellan två formhalvor. Lite motsläpp får finnas kvar, eftersom det handlar om en silikonform. Nu ska jag bara montera sidor på det här tråget.

 

Sen är det ju alltid så irrterande när silikonet inte räcker! Här visste jag visserligen från början att jag måste beställa mer eftersom jag har en formhalva till att göra. Men nivån hade ju kunnat bli lite högre, så att det nästan täckte i ala fall. 


Hur som helst, RTV silikon 181 förenar sig väl  med redan härdat lager så det kommer inte att märkas någon skarv. (Det är därför det är så viktig att sedan stryka vaselin mellan kontaktytorna som ska släppa från varann!) 

Skruvtvingarna som anas? De är bara till för att slippa spika eller skruva och så kan jag spänna åt så att det blir tätt kring "lådan" i botten. Små springor som ändå finns, tätar jag med vaselin - det brukar gå bra. 

 

 på Kinn.com

 

 

22/10 16:40

JAG RÅKADE framställa ett riktigt mjukt polyskum av Kinns produkter, nästan som marängsmet fast härdad. Precis en sådan densitet som jag har önskat mig!

Synd att jag inte noterade hur jag gjorde!

 på Kinn.com

16/10 20:06

 

DET KAN SE UT som serietilverkning. Det är det inte. Men eftersom jag inte kan sånt här, är det bäst att göra reserver  också. Det är klart att jag har vissa möjligheter att rekvirera material från Kinn.com hit ut till Filialen, för prover och experiment mm. Chefen har sen ingen koll på vad jag gör med produkterna. 

 

Det här är ett projekt för lediga stunder, som jag tidigare nämnt. Det avancerar av uppenbara skäl därför väldigt sakta. 

på Kinn.com

 

 

Totalt 51 poster
Sida 2 av 11
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11