Tips & Råd

Totalt 6 poster
Sida 1 av 2
1 2
16/10 11:21

 

Det händer att jag letar efter kulor, pärlor eller andra sfäriska föremål med rätt dimension, för att sedan göra en gjutform (för att tillverka ett par ögon t.ex.) För det mesta har jag ingen tur: jag hittar bara för stora eller för små.

Men jag råkar ha kvar ett "instrument" från några decennier B.C. (Before Computer). En cirkelmall. Och så har jag en ganska hård plastelina och en porslins- eller glasskål.

Rulla en lagom kula, så jämn som möjligt.

 

Tryck kulan genom passande hål och skava av ojämnheterna. Vrid och "hyvla av" på alla håll och fortsätt tills kulan ramlar lätt igenom.

Lägg plastellinakulan i en blank skål och snurra runt den en god stund.

Ska man tillverka kullager duger den naturligtvis inte, men för mina behov (och om jag är lite mer noggrann) - helt ok.

på Kinn.com

30/8 12:05
Ronny

Fråga:
"Hej, är intresserad av att köpa TRD 50, hur stor volym är det ni säljer? Leverans tid? Kostnad? Blir det klart vid gjutning? Hur stor volym går det att gjuta samtidigt?"

Mvh/Emilia

 

Svar: 
"Hej Emilia. Epoxiharts TRD 50 har vi i volymerna 1, 2 och 10 kg. Priserna hittar du här. Leveranstid: normalt 2-3 vardagar, aktuell fraktkostnad hittar du under "Köpvillkore". TRD 50 är ofärgad och fullständigt transparent. Max gjuttjocklek: 70 mm."

30/8 12:02
Ronny

Fråga:
"Hej! Vad är smältpunkten på formvax resp skulpturvax?
Ha en bra dag!"
Hälsningar Sten

 

Svar:
"Hej Sten. 
Den där bra frågan borde jag kunna svara på, men den uppgiften har jag faktiskt inte. Smältpunkten är inte så hög i alla fall. Någonstans mellan 60-80 grader ska den ligga. Du mjukar i alla fall upp vaxet (båda sorterna) med handvärmen."

30/8 12:01
Ronny

Fråga
"Hejsan, i kundvagnen ligger nu Alginat och min fråga är, då jag helst vill ha något tåligare än gips, - kan jag fylla hålrummet med Epoxiharts? Det verkar vara mer flytande än gips och mindre benäget att bubbla sig, förutom att det är tåligare. Vad säger du som ju är experten?"

Mvh Sofi

 

Svar:
"Hej Sofi. 
Fukten i alginatformen kan komma att påverka epoxihartsen. Epoxi tar dessutom för lång tid att härda. Alginatformen hinner torka och krympa innan epoxihartsen härdat. Jag skulle rekommendera Plasticréte istället – som fungerar bra med alginat och som härdar på en halvtimme ungefär. Plasticréten är vit som gips (men mycket hårdare/tåligare)."

30/8 11:59
Ronny

Fråga:
"Hej Ronny. 
Ni säljer ett hårt polyskum, jag ska gjuta stolsinsatser till min tävlingsbil och undrar hur mkt det expanderar och hur lång härdningstiden är?
Vänligen"
- Johan

 

Svar:
Hej Johan. Lite beroende på rumstemperaturen ska det hårda Polyskummet öka 10-15 ggr i volym. Det sker under ett par minuter, sen är det härdat på ca en kvart.

Totalt 6 poster
Sida 1 av 2
1 2